Nieuw onderwerp beginnen

Sociale huisvesting en stress

Paarden zijn sociale dieren die van nature in een kudde leven. Samen met soortgenoten voelen zij zich veilig. Hierdoor blijven de stresshormonen in het lichaam laag, wat een positieve werking heeft op het spijsverteringsstelsel. In de buurt van soortgenoten kunnen paarden veilig eten, althans zo ervaren ze dat. Paarden eten met hun hoofd naar beneden waarbij ze weinig zicht hebben op eventuele roofdieren. In een kudde waken de paarden om de beurt, zodat de ander rustig kan eten. Het paard heeft in een kudde dus niet alleen sociaal contact, maar krijgt ook de gelegenheid om veilig en rustig te eten, wat op zijn beurt weer de spijsvertering ten goede komt. In de dagelijkse praktijk kan dit bereikt worden door te zorgen dat een paard minstens één soortgenoot kan zien tijdens het eten van ruwvoer.

Wetenschappelijk is aangetoond dat paarden bij het zogenaamde ‘sociale poetsen’ op de schoft, hals en borst endorfinen aanmaken. Endorfine is een hormoon waar paarden van gaan ontspannen en ontstressen. Door paarden sociaal contact te laten hebben met soortgenoten zal het paarden endorfine gaan aanmaken en zal het stresspeil in het lichaam gaan dalen. Dit heeft een positieve uitwerking op de gezondheid, spijsvertering en het welzijn van het paard.

Bij ongewenst stereotiep gedrag zoals kribbebijten, weven of andere stalondeugden maakt het paard ook endorfinen aan. Het ongewenste gedrag is voor het paard een manier geworden om een chronische stress situatie te ontwijken. Het is dan ook zeer dieronvriendelijk om een paard met stalondeugden te belemmeren in het uitvoeren van het stereotiep gedrag. Tenzij een volledig andere huisvesting aan het dier wordt aangeboden. In de regel is dat dan ruim voldoende bewegingsmogelijkheden met andere paarden en voldoende ruwvoer over de hele dag.

Paarden lopen van nature het grootste gedeelte van de dag om het rantsoen bij elkaar te zoeken. Dit stimuleert de darmpassage. Een paard in een box houden heeft wel wat voordelen, maar blijft onnatuurlijk. Het is voor het paard wenselijk om minimaal 4 uur per dag beweging te hebben. Dit kan met een ruiter zijn maar ook los op de wei, in een paddock of in de stapmolen.


Inloggen of registreren om een reactie te posten