Nieuw onderwerp beginnen

Ontwormen van je paard! Welk beleid?

Inmiddels is wel bekend dat zomaar elke zes weken een wormspuit geven aan je paard eerder schadelijk is dan gezond. Waarom? Omdat wormen steeds resistenter worden voor de gifstoffen in deze wormspuiten. Met het risico dat we binnen tien jaar geen middelen meer hebben om de wormen te doden en paarden dus zullen sterven als gevolg van een worminfectie. Ook is het zo dat gezonde paarden een natuurlijke weerstand hebben tegen wormen zolang de infectiedruk niet te hoog is.

Paarden die veel stress hebben of laag in de rangorde staan zijn gevoeliger voor worminfecties. Ook dienen jonge paarden en pony’s tot vier jaar op een andere manier ontwormd te worden. En om het nog wat ingewikkelder te maken. Ontwormen doe je het best aan de hand van mestonderzoek, maar als daar geen eieren in worden gevonden dan zegt dat niet dat het paard ook niet geïnfecteerd is. Van de ingekapselde en meest schadelijke rode bloedworm vind je geen eieren en als de mest te warm is geworden voor het onderzoek dan zijn alle larven al uit de eieren gekropen… 


Mestonderzoek is dus een momentopname en dient minimaal 4 keer per jaar uitgevoerd te worden bij een paard om iets zinvols te kunnen zeggen over de infectiedruk bij het paard zelf en het gevoerde wormmanagement. Mestonderzoek is dus een onderdeel van het bedrijfsmanagement en dient dan ook geïnterpreteerd te worden door een deskundigen.


Dus hoe nu ontwormen? 


Door de infectiedruk laag houden: 

– Door te ontwormen aan de hand van een vooraf opgesteld plan waar de beweiding en groepssamenstelling ook in is meegenomen, raadpleeg hiervoor de dierenarts.

– Twee keer per week de mest verwijderen uit de wei 

– Indien mogelijk om de drie weken verweiden 

– Regelmatig mestonderzoek om het ontwormingsschema bij te kunnen stellen.

Door stress te verlagen en weerstand te verhogen: 

– Groepssamenstelling, is er veel stress in de groep? 

– Voldoende geschikt ruwvoer aanbieden met een maximale tussenpozen van zes uur, en koolhydraten (suikers en zetmeel) beperken in het rantsoen. Bij alleen ruwvoer is het van belang dat wordt aangevuld met voldoende mineralen voor een natuurlijke weerstand tegen wormen. Daarvoor is het ook belangrijk dat de darmflora in balans is. 


De EquilinBALANCER, EquilinGROW en EquilinIMMUNO, ondersteunen het paard in zijn natuurlijke weerstand de darmflora.Inloggen of registreren om een reactie te posten