Nieuw onderwerp beginnen

Verliezen tijdens zweten

Paarden zijn eigenlijk helemaal geen sporters. Waarom niet? Omdat een paard heel erg slecht zijn warmte kwijt kan raken. Warmte wordt er geproduceerd bij arbeid, maar ook transport, warm weer en ziekte. En van een overschot aan warmte moet een paard af omdat anders de eiwitten in het lichaam veranderen. De pezen zijn daar een goed voorbeeld van, voorbenen goed inpakken en dan flink werken bij warm weer heeft geregeld een negatief effect op de pees.


Maar als een paard toch te warm wordt dan kan hij afkoelen door te zweten. En dat werkt bij paarden anders dan bij ons mensen. Een paard zweet zouten (electrolyten) en daarna volgt het water. Met als gevolg dat het watergehalte in het lichaam relatief hoog blijft waardoor het lijkt of er geen watertekort is en het paard geen dorstprikkel krijgt. En als het paard dan toch wil drinken, dan zal het water niet vanzelf worden opgenomen in het lichaam omdat er dus schijnbaar geen tekort is. Met als gevolg dat paarden heel erg makkelijk uitdrogen en oververhit raken. En dat heeft weer een negatief effect op de prestaties en de gezondheid.


Dus hoe nu te handelen? Org er op de eerste plaats voor dat het rantsoen in balans is en dat het voldoende mineralen bevat, elektrolyten is namelijk in gebonden vorm een ander woord voor de macromineralen zoals o.a. calcium, natrium, kalium, chloride en magnesium. Als dat klopt dan kan er keukenzout aan het rantsoen toegevoegd worden bij warm weer, te beginnen met 20  tot 30 gram voor een paard met lichte arbeid.


Verliest het paard meer vocht door bijv arbeid, transport  en heel erg warm weer, zorg er dan voor dat electrolyten opgelost zijn in water en bied dat aan. Maak dat aantrekkelijk met bijvoorbeeld diksap of hele natte slobber. Alleen als de electrolyten opgelost zijn in het water is een paard in staat om ook het water op te nemen in het lichaam en ga je uitdroging tegen. EquilinRECOVER is daar een mooi product voor.

Inloggen of registreren om een reactie te posten