Nieuw onderwerp beginnen

Het voeren van een drachtige merrie

De geboorte van een veulen is een mooi proces, maar de weg ernaartoe...


Een gezond en sterk veulen krijg je als de merrie ook gezond en sterk is. Ze heeft voldoende voedingsstoffen nodigvoor het veulen maar zeker ook voor haar zelf. Alleen ruwvoer is dan echt onvoldoende!! Hieronder geven wij met een berekening weer wat de behoeften zijn tijdens de dracht en aan het begin van de lactatieen uit welke bronnen deze te krijgen zijn. Deze merrie verricht nog drie keer per week lichte arbeid. Zoals je kunt zien is er bij voldoendeweidegang en voordroog geen extra energie behoefte. Er is welbehoefte aan mineralen, goede eiwitten en vetten.


5 maanden dracht, 30 minuten lichte arbeid.

Dit is wat er gebeurt als we een vijf maanden drachtige merrie acht uur in eenweide met gras van gemiddelde kwaliteit laten lopen en daarnaast vijf kg voordroog geven. Voor alle onderstaande berekeningen is 3 x per week lichte arbeid. Let goed op de calcium / fosfor balans, die moet onder de 1.5 : 1 ( niet meer dan 150% calcium in verhouding met het totale fosfor) zijn. Dit weet je alleen als het voer geanalyseerd is. . Dit kanmet een quickscan + mineralen ( +/- 55 euro).


Zoals je ziet krijgt de merrie onvoldoende mineralen binnen om haar eigen lichaam gezond te houden, laat staan dat van haar veulen.Calcium/Fosfor verhouding = 1,6 g/g


Als we nu 100 gram BALANCER gaan geven ontstaat er direct een ander beeldCalcium/Fosfor verhouding = 1,5  - 2,5 g/g


Equilin adviseert om ook dagelijks minimaal 0,5 kg luzerne bij te geven. De reden hiervan is dat de hoeveelheid en de kwaliteit van het ruwvoer behoorlijk kan wisselen. Je kunt ook in plaats van luzerne Equilin BASIC kunnen geven, 150 - 200 gram per dag. DHA is bijzonder gunstig voor het ongeboren veulen.


Het advies is om fokmerries continu de GROW bij te geven met eventueel nog wat extra BASIC en luzerne. De GROW is een combinatie tussen de BASIC en BALANCER met met een hoger fosfor en koper gehalte. Vanaf zeven maanden adviseren we voor elke merrie om de GROW te geven in plaats van de BALANCER.
Calcium/Fosfor verhouding = 1,3 g/g


Alle paarden die op gras staan krijgen veel meer eiwit binnen dan ze nodig hebben, vandaar dat paardenvoer altijd eiwitarm is. Echter het is wel belangrijk dat een paard de juisteeiwitten binnenkrijgt. En die zijn niet altijd in voldoende hoeveelheden aanwezig in het ruwvoervandaar ons advies om toch extra luzerne bij te voeren (1 kg voor een drachtige merrie/ paard).


Hieronder een grafiek bij negen maanden dracht waarop te zien is dat er eigenlijk geen extra energie behoefte is voor de merrie als ze maar voldoende ruwvoer opneemt. Controleer goed hoeveel ruwvoer de merrie daadwerkelijk opneemt, wanthet veulen gaat steeds meer plaats innemen in de buikholte.Toch zien we geregeld te dikke merries aan het eind van de dracht. Ditgeeft een verhoogd risico op complicaties, zoals aan de nageboorte staan.Als de merrie aan het eind van de dracht nog steeds goed op gewicht is dan adviseren wij om er +/- een halve kilo merriebrok bij te geven. Zo kan de darmflora langzaam wennen aan nieuw voer. Als het veulen er straks is en de melkproductie op gang komt heeft de merrie een veel hogere behoefte aan energie en eiwit. Vanaf dat moment is er echt merriebrok nodig. Begin daarmee op tijd om de overgang naar ander voer geleidelijk te laten verlopen. Hierdoor is er minder kans op koliek en hoefbevangenheid.
Merrie eerste maand van de lactatieOok hier weer geldt, houd de merrie in de gaten en voer tijdig bij. Meer dan 2 kg merrie brok met evt 1 kg luzernebrok zou niet nodig moeten zijn bij een goede wei en voldoende ruwvoer in combinatie met de GROW. Doet een merrie het hier niet goed op en lijkt er meer voer nodig te zijn, consulteer dan een dierenarts voor een eventuele parasitaire infectie. Laat ook zeker het ruwvoer analyseren.


Inloggen of registreren om een reactie te posten