Sommige paarden reageren overgevoelig op luzerne. Of deze reactie echt van de luzerne zelf afkomstig is niet bekend. Maar wel bekend is dat luzerne besmet kan zijn met onkruiden die met fototoxische stoffen bevatten zoals pyrrolizidine-alkaloïden (PA's) (wat ook in jacobskruiskruid zit) en daarom verschijnselen van mok of andere plekken met 'zonnebrand' laten zien. Meer kan hierover gelezen worden in het boek 'Het Nieuwe Voeren'.


Je zou een andere eiwitbron kunnen gebruiken zoals soja (dit heeft wel een hormonale werking), aardappel- of erwteneiwit, of lijnzaad.


Of je voert gevarieerd ruwvoer met meerdere grassoorten, echter de eiwitvertering vanuit het ruwvoer gebeurt in de dikke en blinde darm alleen wanneer er sprake is van een goede darmflora. Er zijn steeds meer aanbieders van gemixte ruwvoerproducten op de markt. Espercette is minder geschikt voor dagelijks gebruik vanwege het hoge gehalte aan tannine.


Raaigrassen bevatten vaak wel veel eiwit, maar niet de eiwitten die een paard nodig heeft. Ons advies om onbesmet luzerne bij te geven is gebaseerd op de praktische verkrijgbaarheid en het heeft ook een gunstige invloed op de maag. Indien er meer dan 1 kg luzerne wordt bijgevoerd is het wel belangrijk om de calcium/fosfor balans in de gaten te houden.


Paarden met een gevoelige maag kunnen grof luzerne vaak niet goed verdragen (doet pijn in de maag). Weken of luzerne in brokvorm aanbieden kan dan een oplossing zijn en ook kan de COMFORT dan worden bijgevoerd omdat dit de maagwand beschermt.